17 Haziran 2007 Pazar

PC’nizi BIOS şifresiyle Koruyun

PC’nizi BIOS şifresiyle Koruyun
Ezberlemek zorunda olduğunuz şifrelerden birisi de BIOS için olanıdır. Ancak bu şifreyi unutsanızda,uygun araçlarla BIOS şifrenizi çözebilir ve tekrar BIOS ekranına girebilirsiniz.


Otomobil için marşın anlamı ne ise, bilgisayar için BIOS’un anlamı da aşağı yukarı aynı şey Anakart üzerinde bir ya da iki chip üzerinde bulunan bu küçük, temel program olmaksızın PC’niz açılamaz ve çalışamaz.



Ayrıca BIOS’daki yanlış ayarlar sisteminizi güvensiz kılıyor ya da en kötü durumda örneğin anabellekte ya da işlemcide donanım hasarlarına yol açıyor. BIOS temel olarak bilgisayarı kendi içinde bir arada tutan kitin ta kendisi. Bu durumun olduğu gibi kalması için programcılar BIOS’a şifreler biçiminde güvenlik mekanizmaları yerleştirmiş bulunuyor.


Böylece BIOS yetkisi olmayanlar tarafından erişilme ve üçüncü şahıslar tarafından gerçekleştirilecek düşüncesiz değişikliklere karşı korunmuş oluyor. Aşağıdaki yazıda nasıl
bir şifre oluşturacağınızı ve bu işlem sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatıyoruz.


Açılışta BIOS’a girmenin değişik yollları
Award, Ami ve Phoenix’ten ibaret en önemli üç üretici bugüne kadar bir standartta uzlaşabilmiş
değil. Award yapıtaşları şu sıralar en yaygın olanlar olduğu için, betimlemelerimiz bu tipi temel alıyor. Ama tüm BIOS programlarının kullanımı büyük çapta birbirine benzediği içindir ki, ipuçlarımızla öteki ürünlerde de bir şifre oluşturma sırasında daha büyük sorunlarla karşılaşacağınızı sanmıyoruz.

Doğru tuş kombinasyonu ile BIOS ekranına giriş

Her bir BIOS’a erişmek doğru tuş ya da doğru tuş kombinasyonu ile olanaklıdır. En çok kullanılan tuş kombinasyonlarından bir kesiti aşağıdaki kutuda bulacaksınız.
Genel olarak doğru tuşların hangileri olduğunu bulmak hiç de zor değildir. Çoğunlukla açılma sürecinin başında ekranın alt kenarında ilgili komutu okuyabilirsiniz.



Boot olayı her zaman aynı şemaya uyuyor: PC önce ekran kartının BIOS’unu ve sonrasında anakartın BIOS’unu yüklüyor. Ekranda beliren mesajlar sizi bu olay sırasında bilgisayarınızın sabitdisk ya da CDROM gibi bağlı cihazları “aradığı” yönünde bilgilendiriyor. İşte tam bu sırada ilgili tuşları etkinleştirmek zorundasınız. Size görüntülerin değişmesi çok hızlı mı geliyor? O halde Grafik-BIOS yüklendikten sonra, “Pause” tuşuna basın, ve Boot süreci durdurulacakır.



Şimdi
BIOS’a erişim için gerekli adımları not edecek yeterince zamanınız var.

Örneğin Award-BIOS’da “Delete” tuşuna, Phoenix-BIOS’da “F2” tuşuna basmanız gerekiyor. „Press Del to Enter Setup“ gibi size yol gösteren talimatlarda gördüğünüz gibi, BIOS içindeki dil ingilizceden ibaret. Boot olayını her zaman boşluk tuşuna basmak suretiyle kaldığı yerden devam ettirebilirsiniz.




Kendi BIOS şifrenizi oluşturmanın yolları



Yukarıda betimlediğimiz çağrı sizi BIOS’un Setup programına götürecektir. Yukarıda da değindiğimiz gibi, arayüz ingilizce dilini kullanıyor. Bundan çıkan en önemli sonuç, klavye yerleşiminin de ingilizce klavye yerleşimine tekabül ettiği, türkçe klavyedeki harfler sizi
yanıltabilir, örneğin I yerine İ harfi gibi. Bu yüzden bir BIOS şifresi girerken sadece her iki klavyede ortak olan karakter tuşlarını kullanmanız ilerde başınızı ağrıtmayacaktır.Önce BIOS’un kullanımıyla ilgili bazı temel şeylere de değinelim: Menüler içinde dolaşmak (navigasyon) her zaman imleç tuşları (ok işaretli tuşlar) yardımıyla gerçekleşiyor. Bir seçenek seçildiğinde, giriş (enter) tuşuna basmak suretiyle bir seviye daha derinde olan
menüye ulaşıyorsunuz. Her bir menü kaydını “Escape” tuşu ile terketmeniz olanaklı.






BIOS’unuzu yetkisiz ya da kasıtsız değişikliklere karşı korumak istiyorsanız, password/Security“ (Şifre/Güvenlik) noktasına konsantre olun. Bunun için kırmızı seçme işaretini imleç tuşlarıyla „Set Supervisor Password“ (yönetici şifresi) menü noktasına
doğru hareket ettirin ve enter tuşuyla onaylayın. Bu durumda „User-PassPassword“
(kullanıcı şifresi) seçeneği ilginç değil, çünkü burada yalnızca o anki kullanıcı için ikinci bir şifre sunuluyor.






Her iki şifre de oluşturulduysa, yalnızca yönetici ayarları değiştirebiliyor - kullanıcıya bu değişiklikleri izlemek kalıyor. Şimdi sizden bir şifre girmeniz istenecektir. Burada harflerden (ince sesliler ve özel karakterler hariç) ve sayılardan ibaret bir kombinasyon seçmeniz tavsiye edilir, çünkü önceden de belirttiğimiz gibi bunlar ingilizce ve türkçe klavye yerleşimlerinde aynı yerde değildir. Şimdi artık yalnızca şifreyi enter tuşuyla onaylamak (sol alttaki şekle bkz.)
ve son olarak da „Save & Exit Setup“ (kaydetmek ve setup programından çıkmak) menü noktası üzerinden kaydetmek zorundasınız.
Ve işte oldu! Bundan sonra Boot olayı sürdürülecek ve işletim sistemi başlatılacaktır.

Eğer BIOS Setup’a giriş şifrenizi unuttuysan›z…

Günümüzde her bir insan neredeyse sayısız miktarda gizli numaraları ve parolaları
aklında tutmak zorunda. Bu yüzden pek sık kullanılmayan şu ya da bu şifreyi çabucak unutmak alışılmadık bir durum değil. Olur da şifrenizi gerçekten unutursanız, bu durumdan kurtulmanız size hiç de pahalıya patlamayacaktır: Bu durumda BIOS şifresini çözecek „Bios320. exe“ adlı bir programa ihtiyacınız var.

Bu program Freeware, yani ücretsiz, ve Internet’ten indirilebiliyor. Bu programı tüm arama motorları üzerinden, örneğin www.google.com üzerinden bulabilirsiniz.

Ancak dikkat: Programı kullanırken çok dikkatli olmanız gerekiyor. Gerçi testimizde program her seferinde kusursuzca çalıştı. Ancak bazı istisnai durumlarda program BIOS’a zarar verebilir. Bu yüzden programın kullanımında tüm sorumluluk size aittir. BIOS’da program yüzünden oluşacak hasarlar için biz sorumluluk kabul etmiyoruz.


programı şöyle buluyorsunuz: Bir arama motoruna Bios320.exe olarak tam dosya adını girin ve bunu aratın.

Sonuç olarak programın indirilmek için hazır olarak bulunduğu bazı Internet adresleri elde edeceksiniz. Programı bu adreslerden birinden (mesela http://www.11a.nu/FILES/!IOS/SRC/





DOS/unpacked/BIOS320. EXE) bilgisayarınıza indirin.
Programı indirme işlemi tamamlandıysa, onu sabitdiskiniz üzerinde C:\ dizinine kaydedin. Program yalnızca saf MS-DOS kipinde çalışıyor. Yani Windows’da MS-DOS Komut İstemi’ni çağırmak yeterli olmuyor. Bilgisayarınızı “Başlat”, “Oturumu Kapat”, “Bilgisayarı MS-DOS kipinde başlat”,“Tamam”üzerinden yeniden başlatmak zorundasınız.





MS-DOS Komut İstemi’nde programı “bios320” komutuyla çağırıyorsunuz.



Unutulmuş bir BIOS şifresini çözebilen programlar

Giriş ekranında yanıp sönen seçme işaretini imleç tuşlarıyla önce aşağıya “Crackers” alanına doğru ve sonrasında ikinci sütuna ulaşmak için sağa doğru hareket ettirin.

Burada BIOS’unuzun üreticisinin adını seçin (bizim örneğimizde üretici Award) ve onaylamak için enter tuşuna basın.


Şimdi bir alt menüye ulaşacaksınız. Burada „Crack Supervisor/ Sytem passwords”
menüsüne ulaşmak için “1” numaralı seçeneğe girin. Yeniden “1” üzerine bastırın. Böylelikle
şifreyi çözmek için en efektif yöntemi seçmiş olursunuz. Size özgün şifre olmaksızın BIOS’a erişmek olanağı sağlayan bir sayı dizisi içeren yeşil bir satır belirecektir. Bu sayı dizisini not edin.
Programı iki kez “Escape” tuşuna basmak suretiyle terkedin. Yeniden MSDOS’un
komut düzlemine ulaştığınızda, bilgisayarınızı yeni baştan başlatın. Bunun için Ctrl”+”Alt”+”Delete” tuş kombinasyonunu kullanın.


Eski BIOS şifresini yenisiyle değiştirmek

Bilgisayarınız yeniden açılıyorsa, BIOS’a girin. Şimdi şifreyi girmeniz istenecektir. Bunun için
sayı bloğunu etkinleştirmek üzere “Numlock” tuşuna basın. Daha önce not etmiş olduğunuz sayı dizisini girin,ve sonra enter tuşuyla onaylayın.





Şimdi iki seçenek arasında seçim yapabilirsiniz. İlki eski şifreyi pasifleştirmek. İkincisi ise yeni bir şifre tanımlamak. Yazımızın başında değindiğimiz güvenlik ile ilgili nedenlerden dolayı,
kendi ayarlarınızı değişiklikler karşısında korumak üzere size yeni bir şifre girmenizi Her iki durumda da „Supervisor Password“ menü noktasına gidin ve giriş tuşuna basın. Yeni şifrenizi iki kezgirmek zorundasınız. Bunun yerine eğer şifreyi pasifleştirmek istiyorsanız, yeni bir şifre girmek yerine yalnızca iki kez giriş tuşuna basın. Ama ne olursa olsun her seferinde değişiklikleri kaydetmek için BIOS-Setup’ı „Save & Exit Setup“ noktası üzerinden terkedin. Eğer bios320.
exe dosyası ile bir sonuç alamazsanız, bir de www.esiea.fr/public_html/Christophe.GRENIER/cmospwd-3.0.zip programını deneyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder